کدام داروها برای کودکان خطرناک است؟

کدام داروها برای کودکان خطرناک است

کودکان به دلیل ضعیف بودن بدنشان نسبت به بزرگسالان به مراقبت‌های بیشتری نیاز دارند. به علاوه، برخی داروها که ما بزرگسالان به راحتی در هر شرایطی بدون تجویز پزشک استفاده می‌کنیم، ممکن است برای بدن ضعیف و نحیف کودکان بیش از حد قوی بوده و آسیب‌هایی خفیف یا حتی جدی به آن‌ها وارد کند.

اگر شما هم کودک عزیز در خانواده دارید، در این مقاله با ما همراه باشید و از لیست داروهای خطرناک برای کودکان مطلع شوید.

داروهای تب بر (شربت‌های آنتی‌بیوتیک و تب بر)

یکی از داروهایی که می‌تواند برای کودکان خطرناک باشد انواع آنتی‌بیوتیک است که متأسفانه معمولاً والدینی که آگاهی ندارند برای پایین آوردن تب کودکشان استفاده می‌کنند. در حالی که آنتی‌بیوتیک چنانچه توسط پزشک لازم دانسته نشده باشد، نه‌تنها هیچ فایده‌ای نخواهد داشت، بلکه حتی مضر هم هست. چرا؟

خطرات شربت آنتی‌بیوتیک برای کودکان

شربت‌ها و قرص‌های آنتی‌بیوتیک برای مبارزه با باکتری‌ها ساخته شده‌اند نه ویروس‌ها. بنابراین اگر تب کودک شما ناشی از یک بیماری ویروسی باشد، مصرف آنتی‌بیوتیک هیچ اثری نخواهد داشت.

  • از سوی دیگر، مصرف بی‌رویه آنتی‌بیوتیک باعث مقاومت بدن نسبت به آن شده و در نتیجه کودک به راحتی به عفونت‌های باکتریایی مبتلا می‌شود.
  • خطر دیگر آنتی‌بیوتیک برای کودکان، دهیدراته کردن بدن آن‌هاست. آنتی‌بیوتیک‌ها آب بدن را کاهش می‌دهند و این برای بدن کودکان بسیار خطرناک است.
  • اسهال یا حتی اسهال خونی نیز از دیگر عوارض جانبی مصرف خودسرانه آنتی‌بیوتیک در کودکان است.
  • آنتی‌بیوتیک زیادی هم‌چنین احتمال چاقی و اضافه وزن را در کودک افزایش می‌دهد.

چه وقت از داروهای تب بر برای کودکان استفاده کنیم؟

 

چه وقت از داروهای تب بر برای کودکان استفاده کنیم

 

خیلی از مواقع تب، آبریزش بینی و علائم سرماخوردگی کودکان نیازی به درمان ندارد و به مرور زمان خوب خواهد شد. در واقع تب یک واکنش طبیعی بدن برای مبارزه با ویروس‌هاست.

حتی اگر نیاز به مصرف دارو باشد، در ۹۰ درصد مواقع آنتی‌بیوتیک نیاز نیست؛ چرا که در ۹۰ درصد مواقع علت آنفلوانزا و تب کودکان ویروس است.

اگر هم چنان با همه این‌ها نگران تب بالای کودکتان هستید، به پزشک مراجعه کنید. پزشک با در نظر گرفتن سایر علائم می‌تواند به ویروسی بودن بیماری یا ابتلای کودک به یک عفونت باکتریایی پی ببرد و در نتیجه داروهای تب بر مناسب را تجویز نماید.

دارو های سرماخوردگی

در سال ۲۰۰۸ سازمان غذا و داروی آمریکا نسبت به فروش بدون نسخه داروهای سرماخوردگی به کودکانی که زیر ۲ سال سن داشتند، هشدار داد. علاوه بر این، از تولیدکننده‌های دارو خواست که به مصرف‌کننده‌ها در این رابطه هشدار بدهند و هم ‌زمان از اقدامات داوطلبانه برای اجبار به زدن برچسب “این دارو را نباید به کودکان زیر ۴ سال داد” بر روی داروها، حمایت کرد.

تحقیقات نشان داده که داروهای سرماخوردگی کودکان نه‌تنها کمکی به بهبود آن‌ها نمی‌کند بلکه ممکن است عوارض جانبی برای کودک در پی داشته باشد. هر چه سن کودک کمتر باشد احتمال بروز عوارض جانبی بالاتر می‌رود حتی اگر آن قرص برای کودکان خیلی کوچک باشد.

مشکل اصلی اینجاست که اثرات داروهای سرماخوردگی روی کودکان آزمایش نشده. این داروها ابتدا برای بزرگسالان آزمایش شده سپس آن‌ها را برای کودکان نیز استفاده کردند. بنابراین اصلاً مشخص نیست که این داروها روی کودکان و بزرگسالان نتایج یکسانی داشته باشند. حتی اثرات داروهای سرماخوردگی برای بزرگسالان مبهم است چه برسد به کودکان!

متأسفانه طبق آمارهای منتشرشده هر ساله هزاران کودک زیر ۱۲ سال بر اثر مصرف داروهای سرماخوردگی به بیمارستان مراجعه می‌کنند. مقدار زیادی از ویزیت‌های اورژانسی نیز به همین کودکان اختصاص می‌یابد. استفاده از قرص برای کودکان می‌تواند عوارض جانبی برای آن‌ها در پی داشته باشد.

همچنین بسیاری از والدین به طور ناخواسته و از روی ناآگاهی دوز زیادی از دارو را به کودکان خود می‌دهند. مثلاً از یک دارو با دو برند متفاوت استفاده می‌کنند غافل از آنکه مواد تشکیل‌دهنده هر دو دارو یکسان است.

ضد سرفه‌هایی که برای کودکان مناسب نیستند

داروهای زیر از جمله داروهایی است که اصلاً نباید در هنگام بیماری توسط کودک مصرف شود:

  • داروهای سرکوب‌کننده مرکزی سرفه نظیر دکسترومتورفان یا DM
  • داروهای ضد سرفه و خلط آور (اکسپکتورانت ها) نظیر گایافنزین
  • دکونژستان ها یا ضداحتقان ها نظیر سودوافدرین یا فنل آفرین
  • آنتی هیستامین‌ها نظیر دیفنهیدرامین و کلرفنیرآمین

در پایان بهتر است نکات زیر را هنگام دارو دادن به کودکان مدنظر قرار دهید:

 

داروهای سرماخوردگی و ضد سرفه را به کودکان زیر 4 سال ندهید

 

  1. داروهای سرماخوردگی و ضد سرفه را به کودکان زیر ۴ سال ندهید مگر آنکه توسط پزشک تجویز شوند.
  2. از داروهای بزرگسالان به هیچ عنوان برای کودکانتان استفاده نکنید. به آن‌ها فقط داروهایی که مخصوص کودکان است را بدهید.
  3. از دادن هم ‌زمان داروهای سرماخوردگی که بدون نسخه خریده‌اید و داروهایی که با نسخه برای کودکتان تجویز شده‌اند به کودکتان پرهیز کنید.
  4. به مقدار دوزهایی که روی جعبه دارو نوشته‌شده توجه نمایید. هرگز بیشتر از آن مقدار، دارو را به کودکتان ندهید.
  5. از قطره چکان یا قاشقی که داخل جعبه دارو است استفاده نمایید.
  6. اگر آثار بیماری کودکتان کمتر نشد یا بهبود نیافت کودکتان را برای معاینه نزد پزشک ببرید.
  7. اگر کودک کمتر از ۳ ماهه نشانه‌ای از بیماری داشت باید او را برای ویزیت نزد پزشک برد.
  8. از ایبوپروفن برای کودکان زیر ۶ ماه استفاده نکنید. همچنین از ایبوپروفن در مواردی که کودک شما کمبود آب در بدن داشت یا استفراغ می‌کرد، نباید استفاده کنید.
  9. می‌توانید از عسل برای درمان گلودرد یا سرفه کودکتان استفاده کنید. البته باید خاطرنشان کرد عسل برای کودکان زیر یک سال مضر است.
  10. برای پاک نمودن بینی کودکتان از اسپری یا قطره‌های سالین (ترکیبات نمک‌دار) استفاده نمایید.
  11. در دوران سرماخوردگی به کودک مایعات زیاد بدهید تا دچار کم آبی نشود.
  12. از دستگاه بخور برای مرطوب نمودن فضای اتاق کودک استفاده کنید. دستگاه بخور خشکی هوا را از بین برده و به تنفس راحت‌تر کمک می‌کند.
  13. برای بهبود احتقان کودکتان در هنگام خواب سر او را نسبت به بدنش بالاتر قرار دهید.

جمع بندی

قطعا همه ما نگران سلامتی کودکانمان هستیم و هنگام سرماخوردگی تلاش می‌کنیم زودتر خوب شوند. اما این مسئله نباید باعث شود تا بدون تجویز پزشک خودمان سراغ مصرف خودسرانه انواع آنتی بیوتیک و تب بر برویم.

 

نوشته شده توسط : مریم

امتیاز 0.00 از 0 رای

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

×

پشتیبانی آنلاین

به وطن دراگ خوش آمدید برای ارتباط با ما روی پشتیبانی کلیک کنید.

× چگونه می‌توانم به شما کمک کنم؟