از نگاه عامیانه، کلاژن یک ماده ژلاتینی مانند است که شبیه یک چسب اجزای بدنمان را کنار هم نگه میدارد. وقتی پیر میشویم، مقدار کلاژن بدنمان کم میشود و به همین دلیل پوستمان ترک میخورد، مفصلهایمان از بین میروند، ماهیچه هایمان تحلیل میروند و بسیاری از مشکلات دیگر برایمان پیش میآید. اما چه طور میشود این روند را در بدنمان کندتر کنیم؟
کلاژن چیست؟
اول از همه باید دقیقا ببینیم کلاژن چیست و دقیقا چه کاری در بدن ما انجام میدهد. جنس این ماده از پروتئین است. این پروتئین در پوست، مو، ناخن، مفصل، ماهیچه، استخوانها، دندانها، تاندونها، خون و حتی شبکیه چشم (قسمت سفید چشم) حضور دارد.
همان طور که گفته شد، برخی عوامل باعث کاهش این ماده در بدن میشوند که از مهمترین آنها افزایش سن است؛ اما سیگار کشیدن، اشعه آفتاب و مصرف قند نیز در کاهش آن اثر دارند.
فواید کلاژن
کلاژن ساختاری پروتئینی دارد. پروتئین نیز از اسیدهای آمینه ساخته شده است. جالب است بدانیداین ماده یکی از پروتئینهایی است که بیشترین تعداد اسیدهای آمینه را در خود داراست و به همین دلیل فواید زیادی دارد:
۱- سلامت پوست، مو، ناخن و دندان

در حال حاضر آنچه کلاژن به خاطر آن بیش از همه معروف شده اثر آن در سلامت پوست و مو است. این ماده با خاصیت چسبندگی و انعطافپذیری که دارد به حفظ طراوت و شادابی پوست کمک میکند و مانع از بروز چین و چروک روی پوست یا افتادگی میشود. به همین دلیل در بسیاری از محصولات مراقبت از پوست، از این ماده استفاده میکنند. همچنین در استحکام دندان، مو و ناخنها اهمیت زیادی دارد.
۲- کلاژن برای مفاصل
کلاژن به دلیل دارا بودن پرولین که نوعی اسیدآمینه است در سلامتی مفاصل نقش مهمی ایفا میکند. خاصیت ژلاتینی این ماده باعث میشود مانند یک ژله یا لاستیک نرم و روان در بین استخوانها انعطافپذیر باشد و مانع از ساییدگی آنها روی هم و ایجاد درد شود.
۳- سلامت قلب و عروق
این ماده چسبنده در رگهای خونی باعث انعطافپذیری و یکپارچگی رگها میشود. به همین دلیل افراد سالخورده اغلب رگهایی شکننده و حساس دارند؛ چون میزان کلاژن در بدنشان کاهش یافته است.
به علاوه در خود خون نیز این ماده وجود دارد که به لخته شدن خون کمک میکند. دیواره رگها نیز به کمک کلاژن خود را ترمیم میکنند، فشار خون را کنترل میکنند و چربیهای چسبیده به دیواره رگ را جدا میکنند.
۴- ساخت DNA
کلاژن به دلیل دارا بودن گلیسین در ساخت DNA نقش دارد.
۵- رشد و سلامت ماهیچهها
کلاژن باعث رشد ماهیچههای سالم شده، در هنگام ورزش برای بدنمان انرژی تولید میکند و درترمیم ماهیچهها نقش دارد.
۶- تقویت سیستم ایمنی
همان طور که این ماده چسبنده در ماهیچهها انرژی تولید میکند، ضعف بدن را جبران کرده و به دلیل دارا بودن گلوتامین و آرژنین به تقویت سیستم ایمنی بدن کمک میکند.
۷- نقش کلاژن در سلامت روان
گلوتامین موجود در این ماده برای بسیاری از مشکلات روانپزشکی مانند نداشتن تمرکز، اضطراب و استرس، اختلالات خواب و در کل سلامت روان مؤثر است.
مواد غذایی حاوی کلاژن

ما میتوانیم با مصرف برخی مواد غذایی، به بدن خود کلاژن بیشتری برسانیم و در نتیجه سرعت کاهش مقدار این ماده مهم در بدن را کاهش دهیم و به این ترتیب پیری را به تعویق بیاندازیم.
میوهها و سبزیجات
بعضی میوهها خودشان حاوی کلاژن نیستند اما به بدن کمک میکنند تا این ماده را تولید کند. این میوهها عبارتاند از مرکبات، کیوی و خانواده بریها و به طور کلی میوههای حاوی ویتامین ث.
برخی سبزیجات نیز دقیقاً همین خاصیت را دارند مانند قسمتهای مختلف کلم و انواع کلمها، قارچ، اسفناج، بادمجان، چغندر و گوجه فرنگی.
بعضی دیگر از میوهها و سبزیجات نیز هستند که برای سنتز این ماده ضروریاند، این میوهها نیز عبارتاند از موز، نارگیل، سیر و پیاز و به طور کلی میوهها و سبزیجات حاوی گوگرد.
گوشت، لبنیات و غذاهای دریایی
ماهیها، روغنهای گیاهی، گردو، بادام هندی و به طور کلی منابع غذایی حاوی امگا ۳ باعث افزایش مقدار کلاژن در بدن میشوند.
لبنیات، گوشت اردک و گوشت مرغ نیز حاوی گوگرد و تولیدکننده این ماده در بدن هستند.
آب گوشت و استخوان گوسفند و گاو نیز حاوی این ماده هستند.
جمع بندی
برای اینکه سلامت بدن خود را در دوران پیری نیز حفظ کنید بهتر است از همین امروز به فکر تأمین کلاژن مورد نیاز بدنتان باشید. همان طور که دیدید این ماده نقش مهمی نه تنها در زیبایی پوست و مو بلکه در تندرستی و حتی سلامت روان ما بر عهده دارد. به همین منظور میتوانید با مصرف غذاهای تحریک کننده تولید این ماده در بدن، عدم مصرف قندهای مصنوعی و حتی با مصرف مکملهای کلاژن ساز نیاز بدن خود به این ماده حیاتی را تأمین کنید.
نوشته شده توسط : مریم
امتیاز 0.00 از 0 رای
با دیگران به اشتراک بگذارید تا امتیاز بگیرید!