شایع ترین سرطان ‌های زنان و راه‌های پیشگیری آن

شایع ترین سرطان ‌های زنان و راه‌های پیشگیری آن

سرطان‌ های زنان در گذشته اغلب ناشناخته بود و کسی به فکر پیشگیری یا درمان‌ آن ها نمی‌افتاد. در گذشته شنیدن خبر سرطان نقطه پایان زندگی بود اما امروز این‌طور نیست.

امروزه زنان با شناخت سرطان‌ های رایج می‌توانند تا حد زیادی از ابتلا به آن ها پیشگیری کنند و در صورت ابتلا می‌توانند درمان را در زمان مناسب آغاز کنند.

در این مطلب در مورد شایع‌ترین سرطان های زنان، پیشگیری و درمان آن ها خواهیم گفت. با ما همراه باشید.

سرطان سینه

مردان و زنان به سرطان سینه مبتلا می‌شوند، اما احتمال ابتلا به آن در زنان بیشتر است.سرطان سینه معمولاً به صورت توده سفتی در زیر بغل و در غدد لنفاوی خود را نشان می‌دهد. این بیماری از مجراهای سینه شروع می‌شود و به بافت جلوی سینه حمله می‌کند.

احتمال ابتلا به این نوع از سرطان معمولاً در سن زیر ۴۰ سال بسیار کم است. سرطان سینه، به ویژه در سن پایین ممکن است به سابقه خانوادگی برگردد. زنانی که سابقه ابتلا به بیماری سرطان سینه یا نوع دیگری از سرطان را در خانواده، مخصوصاً مادر یا خواهر و…  داشته باشند، بیشتر در معرض ابتلا به این بیماری هستند.

همچنین شروع عادت ماهانه پیش از ۱۲ سالگی، تجربه پرتودرمانی قبل از ۴۰ سالگی، جهش‌های ژنتیکی وراثتی در اولین زایمان برخی از زنان بالای ۳۵ سال، از عوامل زمینه‌ساز سرطان سینه هستند.

علائم سرطان سینه

اولین علائم بروز سرطان سینه شامل ایجاد توده سفت، کشیده‌شدن پوست و به داخل فرورفتن نوک سینه است. گاهی خراش‌های کوچکی هم در نوک سینه دیده می‌شود که می‌تواند علامت سرطان باشد. تغییر رنگ پوست سینه، لک و جوش روی آن هم می‌تواند هشداری برای سرطان باشد.

 تشخیص سرطان سینه

اغلب مردم فکر می‌کنند ریشه ابتلا به سرطان ژنتیک و سابقه خانوادگی است. در حالی که این‌طور نیست و هر کسی ممکن است به سرطان مبتلا شود. بنابراین باید با دیدن هر نوع نشانه غیرطبیعی در سینه به پزشک مراجعه کرد.

زنان باید بعد از هر عادت ماهانه یک دست خود را به صورت کشیده پشت سرشان بگذارند و با دست دیگر سینه را به صورت دایره‌ای از نوک آن به سمت خارج لمس کنند. اگر متوجه مورد غیرعادی‌ شدند به پزشک مراجعه کنند.

همچنین زنان در هر رده سنی می‌توانند سونوگرافی انجام دهند. اما ماموگرافی در زیر سن ۴۰ سال برای زنان توصیه نمی شود. بین ۴۰ تا ۶۰ سال بهتر است سالی یک بار ماموگرافی انجام شود.

مراحل درمان سرطان سینه

تشخیص سرطان سینه در سن زیر ۴۰ سال دشوار است. پیشرفت سرطان سینه چهار مرحله دارد که در آن ها به‌مراتب درمان بیماری سخت‌تر می‌شود.

اگر بیماری در مرحله اول شناسایی شود معمولا نیاز به درمان خاصی نیست فقط کافی است بیمار تحت نظر پزشک باشد و شش ماه یک بار ماموگرافی انجام دهد. در مرحله دوم بیمار باید به صورت کلینیکی درمان شود و در مرحله سوم بیمار به جراحی یا شیمی‌درمانی نیاز دارد. اما اگر بیماری به مرحله چهارم برسد،در صورتی که امکان جراحی و برداشتن غده سرطانی وجود نداشته باشد، جراحی ماستکتومی که در آن تمام سینه برداشته می شود، اجرا می گردد.

سرطان تیروئید

تیروئید یک غده درون‌ریز در بدن است که به طور مرتب هورمون‌هایی را در خون ترشح می‌کند. دو نوع سلول در غده تیروئید وجود دارند که می‌توانند سرطانی شوند سلول‌های فولیکولار و سلول‌های کلسی‌تونین که سطح انرژی، ضربان قلب، دمای بدن و میزان کلسیم را در بدن تنظیم می‌کنند. علت ابتلا به این بیماری مشخص نیست اما در صورت تشخیص به موقع کاملاً قابل درمان است.

علائم سرطان تیروئید

زنان دو تا چهار برابر بیشتر از مردان به سرطان تیروئید مبتلا می‌شوند. کسانی که در معرض پرتودرمانی و اشعه بوده‌اند بیشتر احتمال دارد که به سرطان تیروئید مبتلا شوند.

یکی از مهم‌ترین کارهای غده تیروئید در بدن تعدیل سوخت و ساز بدن است. بنابراین خستگی و پایین‌ آمدن سطح انرژی می‌تواند اولین نشانه تیروئید باشد. اما به طور کلی تیروئید در مراحل پیشرفته خود را نشان می‌دهد.

علائم این بیماری که ممکن است با بیماری‌های دیگر اشتباه گرفته شوند، عبارت‌اند از:

  • گره یا برآمدگی قابل توجه در گردن
  • گره‌های لنفاوی متورم
  • درد زیاد در گلو و گردن
  • ایجادشدن مشکل در تنفس و قورت‌دادن
  • سرفه همراه با خون و گرفتگی شدید صدا

نمی‌توان از ابتلا به سرطان تیروئید پیشگیری کرد. تنها توصیه‌ای که پزشکان در این زمینه دارند این است که کودکان تا حد امکان در معرض اشعه قرار نگیرند و کسانی که سابقه این بیماری را در خانواده خود دارند، آزمایش بدهند.

 سرطان تخمدان

سرطان تخمدان، از مرگبارترین سرطان‌های زنان است و در رده دوم بعد از سرطان سینه قرار می‌گیرد. بر اساس آمار از بین هر ۵۵ زن یک زن در جهان به این بیماری مبتلا می‌شود. هر سال ۱۵ هزار زن به دلیل ابتلا به سرطان تخمدان جان خود را از دست می‌دهند. معمولاً زنانی که در سن بارداری قرار دارند کمتر در معرض ابتلا به این بیماری هستند. سرطان رحم معمولاً زنان را در سن بالای ۵۰ سال تهدید می‌کند.

پیشگیری سرطان تخمدان

معاینه و سنوگرافی تخمدان، سونوگرافی واژینال و آزمایش خون، هر شش ماه یک بار می‌تواند تشخیص این بیماری را در مراحل اولیه راحت‌تر کند. مخصوصاً کسانی که سابقه این بیماری را در خانواده خود دارند بین سن ۲۰ تا ۳۰ سال، باید این معاینه‌ها و آزمایش‌ها را انجام بدهند. سرطان تخمدان اگر زود تشخیص داده شود قابل درمان است.

سرطان رحم

سرطان رحم
سرطان رحم

 

پس از سرطان تخمدان، زنان بیشتر از هر بیماری دیگری در معرض ابتلا به سرطان رحم هستند. سرطان دهانه رحم معمولاً با ویروس پاپیلومای انسانی (HPV) و از طریق رابطه جنسی منتقل می‌شود. این ویروس صد نوع دارد و ۱۵ نوع آن عامل ابتلا به سرطان دهانه رحم است.

 پیشگیری سرطان رحم

رفتارهای پرخطر جنسی احتمال ابتلا به سرطان رحم را بیشتر می‌کند. این ویروس به مدت ۱۵ سال بعد از آلودگی، زنان را به سرطان رحم مبتلا می‌کند. بنابراین در این زمان با غربالگری، معاینه‌ها و آزمایش می‌توان آن را تشخیص داد و درمان کرد.

بیش از ۹۰ درصد از مبتلایان به ویروس‌های پرخطر زگیل تناسلی، به سرطان رحم مبتلا می‌شوند که برای پیشگیری ازاین موارد واکسن توصیه می شود. این واکسن‌ خطر ابتلا به ویروس زگیل تناسلی و در نتیجه خطر ابتلا به سرطان دهانه رحم را کمتر می‌کنند. بهتر است افراد بین ۱۳ تا ۲۶ سال این واکسن را تزریق کنند.

سرطان آندومتر

لایه آندومتر یا بدنه اصلی رحم درگیر سرطان آندومتر می‌شود. به نظر می‌رسد زمینه این بیماری رشد و ریزش مداوم آندومتر در اثر هورمون استروژن باشد. این نوع سرطان معمولاً زنان یائسه را در سن ۶۰ سال به بعد درگیر می‌کند. ۴۰ درصد از زنانی که به این بیماری دچار می‌شوند مشکل چاقی و اضافه وزن دارند. همچنین کسانی که دیابت و فشار خون بالا دارند بیشتر در معرض ابتلا هستند.

پیشگیری ازسرطان آندومتر

مهم‌ترین مراقبت در برابر ابتلا به سرطان آندومتر، کنترل وزن و ورزش است. ورزش میزان استروژن را کاهش می‌دهد.

متأسفانه با هیچ آزمایش غربالگری نمی‌توان این سرطان را تشخیص داد. زنانی که اضافه وزن دارند یا بیشتر از دو سال از داروی تاموکسیفن استفاده کرده‌اند، باید به طور مرتب معاینه شوند. معاینه‌های منظم لگن، آزمایش پاپ اسمیر و بیوپسی رحم برای این افراد ضروری است.

سخن آخر

به طور کلی سبک زندگی سالم نقش بسیار مهمی در پیشگیری سرطان‌های زنان دارد. مصرف مایعات زیاد در طول روز، ورزش و تحرک کافی، کنترل وزن، استفاده از هوای آزاد در پیشگیری از سرطان نقش مهمی ایفا می کنند.

همچنین استفاده زیاد از کافئین، سیگار، دخانیات، مواد غذایی ناسالم، پرنمک، چرب و دارای مواد نگهدارنده خطر ابتلا به سرطان را بیشتر می‌کنند که باید از آن ها پرهیز کرد.

 

نوشته شده توسط : مریم

 

امتیاز 0.00 از 0 رای

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

×

پشتیبانی آنلاین

به وطن دراگ خوش آمدید برای ارتباط با ما روی پشتیبانی کلیک کنید.

× چگونه می‌توانم به شما کمک کنم؟