راهنمای تغذیه نوزاد برای مادران جوان

از خواب بیدارش کنم یا بیدارش نکنم؟راهنمای تغذیه نوزاد

معمولا زنانی که به تازگی مادر شده‌اند مشکلات زیادی در ارتباط با تغذیه نوزادشان دارند. نگرانی از گرسنه ماندن نوزاد از یک سو و مواظبت از خواب کافی او از سوی دیگر شاید کوچک‌ترین دغدغه‌های یک مادر جدید باشند. همه می دانیم حجم معده نوزادان بسیار اندک است و خیلی زود سیر می شوند؛ اما این را هم باید در نظر گرفت که دقیقا به دلیل همین حجم کوچک معده خیلی زود دوباره گرسنه خواهند شد. دقیقا به همین دلیل است که نوزادان در طول روز به دفعات نیاز به شیر خوردن دارند. در این میان خواب نوزاد هم زیاد است. یک نوزاد به طور معمول روزانه حدود ۲۰ ساعت می خوابد. همه این ها برای اینکه کودک دلبندتان یک رشد عادی داشته باشد لازم و ضروری است.

این پیچیدگی ها ممکن است یک مادر جوان را با مشکل مواجه کند. «خواب نوزادم ارجحیت دارد یا تغذیه او؟ آیا باید او را از خواب بیدار کنم تا شیر بخورد یا اجازه دهم خودش از خواب بیدار شود؟»

راهنمای تغذیه نوزاد

مراحل زیر می‌تواند به شما کمک کند تا به سادگی شروع به شیردهی کنید:

  • بلافاصله پس از زایمان نوزاد را در آغوش بگیرید.
  • هرچه سریع‌تر شروع به شیر دادن نوزاد خود کنید.
  • از پرستاران و دیگر عوامل بیمارستان بخواهید به شما کمک کنند.
  • از کارکنان بیمارستان بخواهید که به کودک شما پستانک یا آب قند ندهند مگر آنکه از نظر پزشکی لازم باشد.
  • اجازه دهید که نوزاد در اتاق شما و کنار شما بخوابد تا بتوانید به طور منظم به او شیر دهید.
  • از دادن پستانک و شیشه شیر به کودک اجتناب کنید مگر اینکه او در مکیدن سینه مهارت لازم را به دست آورده باشد.

اینکه کودک را طوری بگیرید که شروع به مکیدن کند نیاز به تمرین دارد. وقتی نوزادتان تازه به دنیا آمده و شما به تازگی کار شیر دادن به او را آغاز کرده‌اید، ممکن است برای در آغوش گرفتن نوزاد هنگام شیر دادن به طوری که احساس آرامش کند، دچار مشکل شوید. حتی شاید نوزاد به دلیل راحت نبودن وضعیت قرارگیری، از نوشیدن امتناع کند و شما را از ادامه این کار ناامید سازد. مادران زیادی در همین مرحله از شیر دادن به نوزادشان دست کشیده‌اند و با این تصور که نوزاد شیر آن ها را نمی‌خورد شروع به تغذیه فرزند با شیر خشک کرده‌اند. یکی از رویکردها برای حل این مشکل این است که اجازه دهید کودک از غریزه خود برای مکیدن سینه استفاده کند.

ما در اینجا یک سری مراحل را تعریف کرده‌ایم که به شما در این راه کمک خواهد کرد. البته توجه داشته باشید هیچ راه حل واحدی برای شیر دادن به نوزاد وجود ندارد. می‌توانید از هر روش دیگری که خود بلد هستید نیز استفاده کنید.

  • به جای اینکه خودتان سینه را در دهان نوزاد بگذارید، اجازه دهید کمی برای یافتن سینه تلاش کند.
  • محیطی بسیار آرام برای نوزاد تدارک ببینید. می‌توانید روی کاناپه نشسته و به پشتی تکیه دهید تا به کمر خودتان هم آسیب نرسد. اطمینان حاصل کنید که خودتان نیز آسوده و آرام هستید.
  • نوزاد را درحالی‌که فقط یک پوشک به تن دارد مقابل سینه خود قرار دهید.
  • اگر نوزاد گرسنه نباشد تمایلی به نوشیدن شیر نشان نخواهد داد؛ در حالی که در هنگام گرسنگی با دهانی باز به دنبال منبع شیر می گردد.
  • از کودک خود حمایت کنید اما او را برای گرفتن سینه مجبور نکنید. می‌توانید شانه و گردن او را بگیرید زمانی که دنبال سینه می‌گردد.

چند نکته در مورد تغذیه نوزاد

 

چند نکته در مورد تغذیه نوزاد

 

زمان مشخصی برای شیر دادن به نوزاد وجود ندارد. ممکن است در هر سینه ۱۵ تا ۲۰ دقیقه طول بکشد. ممکن است این مدت کمتر یا بیشتر باشد. هنگامی که نوزاد سیر شد از خوردن امتناع می کند. به این ترتیب متوجه خواهید شد که دیگر میلی به غذا (شیر) ندارد. اگر احساس می‌کنید که نوزاد به اندازه کافی شیر شما را نمی‌خورد باید با پزشک کودک خود مشورت کنید.

می‌توانید یک جدول درست کنید تا مشاهده کنید چه زمان‌هایی نوزاد تمایل دارد شیر بخورد. برخی از بچه‌ها سریعاً سینه را پیدا می‌کنند و به آن می‌چسبند اما برخی دیگر دیرتر به این مرحله می‌رسند. هرچه نوزاد بیشتر سینه را بمکد، بدن شما شیر بیشتری تولید می‌کند. معمولا نوزادان سریع وزن می گیرند. چون معده آن‌ها کوچک است، در نتیجه با افزایش تعداد دفعات شیر خوردن نیاز خود را به مواد غذایی تأمین می کنند.

با اینکه بسیاری از مادرها تصور می‌کنند شیرشان برای سیر کردن نوزاد کافی نیست معمولا این موضوع فقط به دلیل حساسیت مادران در ذهن‌شان ایجاد می‌شود و صحت ندارد. در واقع بدن قادر است به اندازه‌ای که کودک شیر را می‌مکد، مجددا شیر جایگزین تولید کند. باید خاطر نشان کرد که اکثر متخصصان معتقدند دوران شیردهی باید چیزی حدود دوازده ماه به طول بیانجامد. در شش ماه اول شیر دادن به نوزاد نباید هیچ چیز دیگری به جز شیر به نوزاد بدهید.

چه طور متوجه شوم که نوزادام تغذیه ی مناسبی داره؟

بسیاری از نوزادان در همان بدو تولد شروع به کم کردن وزن می‌کنند. پزشک در اولین ویزیت بعد از ترخیص از بیمارستان وزن نوزاد را اندازه می‌گیرد. بنابراین حتماً بعد از گذشت سه تا پنج روز از ترخیص، نوزاد را برای ویزیت نزد پزشک ببرید. در این زمان می‌توانید سوال‌های خود را هم از پزشک بپرسید و راهنمایی های لازم در خصوص تغذیه نوزاد را دریافت کنید. ویزیت بعدی دکتر باید سه تا پنج هفتگی کودک باشد مگر اینکه دکتر بخواهد زودتر کودک را ویزیت کند.

اگر کودک دلبند شما شیر به اندازه کافی بخورد و احساس سیری کند می‌تواند در هفته اول تولد شروع به اضافه وزن کند. مواردی که به شما کمک می‌کند تا متوجه شوید کودک شما به اندازه کافی شیر می‌خورد:

  • کودک شما باید به میزان کافی ادرار زرد روشن یا کم رنگ داشته باشد. ادرار نباید زرد یا نارنجی تیره باشد.
  • مطمئن باشید کودک شما به اندازه کافی دفع دارد.
  • کودک شما به میزان لازم می‌خوابد و خواب نوزاد شما نرمال است.
  • نوزاد شما بعد از خوردن شیر احساس سیری و راحتی می‌کند.
  • سینه شما بعد از شیر دادن به نوازد احساس نرمی بیشتر را تجربه می‌کند.

اگر در هر موقعیتی احساس کردید کودک شما به اندازه کافی شیر نمی‌خورد با مشورت پزشک از شیرخشک و مکمل های کودکان برای تغذیه ی نوزادتان استفاده کنید.

تغذیه نوزاد در هر وعده

 

تغذیه نوزاد در هر وعده

 

معده نوزاد تازه به دنیا آمده بسیار کوچک است. گفته می شود معده هر انسانی به اندازه مچ بسته دست اوست. مچ بسته دست نوزاد خود را در نظر بگیرید تا بهتر مقدار کوچکی معده او پی ببرید. کودکی که بین یک تا شش ماه سن دارد و فقط از شیر مادر تغذیه می‌کند باید روزانه چیزی بین ۵۳۰ گرم تا ۸۵۰ گرم شیر مصرف کند. اگر برای نمونه هشت وعده به نوزاد خود شیر می‌دهید نوزاد در هر وعده چیزی حدود ۸۵ گرم شیر می‌خورد اما این مسئله در نوزادان مختلف متفاوت است.

جمع بندی

با اینکه شیر مادر یک منبع غنی از تمام مواد مورد نیاز بدن نوزادان به شمار می رود، در اکثر موارد به دلایلی چون امتناع کودک از نوشیدن حتی در هنگام گرسنگی، کم بودن شیر مادر، حساسیت کودک به شیر مادر، کمبود یک یا چند ماده در شیر به دلیل کمبود آن ها در تغذیه مادر، نفاخ بودن شیر مادر به دلیل نوع تغذیه او و بسیار عوامل دیگر پزشکان توصیه می‌کنند مادران برای داشتن شیری مقوی و زیاد از مصرف مکمل‌های دارویی غافل نشوند.

مصرف مکمل های غذایی توسط مادر، این مواد مغذی را به شیر ایشان نیز رسانده و از همین طریق آن ها را وارد بدن نوزاد خواهد کرد. در نتیجه نوزاد از یک غذای کامل و مقوی بهره مند خواهد شد.

همان طور که می دانید تغذیه انسان ها در دوران نوزادی اثر زیادی بر توانایی های جسمی و ذهنی ایشان در دوران بزرگسالی خواهد داشت. از همین رو مادران نباید از این مهم غافل شوند. در برخی موارد که نوزاد از نوشیدن شیر مادر امتناع می کند با مشورت پزشک به نوزادتان مکمل بدهید. اگر کودک تمام مواد غذایی مورد نیاز را از طریق تغذیه یا مکمل‌های غذایی دریافت کند سریع‌تر به اندازه ایده‌آل خودش می‌رسد. بعد از مدتی می‌توانید زبان کودک خود را بفهمید و متوجه شوید که چه نیازهایی دارد. متوجه خواهید شد که چه موقع باید به او شیر بدهید یا چه مقدار شیر باید بخورد.

 

نوشته شده توسط : مریم

امتیاز 0.00 از 0 رای

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

×

پشتیبانی آنلاین

به وطن دراگ خوش آمدید برای ارتباط با ما روی پشتیبانی کلیک کنید.

× چگونه می‌توانم به شما کمک کنم؟