آب مروارید مادرزادی را بشناسید؛ علائم، خطرات، درمان

آب مروارید مادرزادی را بشناسید؛ علائم، خطرات، درمان

آب مروارید مادرزادی وقتی در نوزاد به وجود می‌آید که مردمک چشمش کدر شود. درصد بسیار پایینی از نوزادان به طور مادرزادی مبتلا به آب مروارید چشم هستند. بهتر است بدانید درصد بالایی از آب‌ مرواریدهای مادرزادی نیازمند عمل جراحی هستند. در این مقاله از مجله وطن دراگ با روش های پیشگیری ، علائم و درمان این بیماری آشنا می شوید.

علائم آب مروارید مادرزادی

در بسیاری از موارد نوزادان با چشم خود حرکت جسمی را دنبال می‌کنند و مردمک چشم آن‌ها هم‌زمان با آن جسم حرکت می‌کند. اولین واکنش‌ها در سه تا چهار ماهگی اتفاق می‌افتد. اگر نوزاد شما واکنشی به حرکت نشان نمی‌دهد و حرکت اجسام را دنبال نمی‌کند ممکن است از علائم آب مروارید باشد.

شایع‌ترین علائم این بیماری عبارت‌اند از:

  • مات شدن بینایی
  • کم شدن بینایی در شخص مبتلا
  • دوگانه دیدن اشیا
  • عدم تحمل نور زیاد و دیدن هاله‌ای از نور اطراف چراغ
  • وجود رنگ خاکستری روشن در هر قسمت از مردمک چشم
  • متفاوت بودن چشم شخص مبتلا در عکس‌های گرفته شده
  • قرمز بودن چشم شخص مبتلا در عکس
  • سریع بودن حرکات چشم
  • محو شدن رنگ ‌ها
  • تغییرات دائم شماره عینک

در بسیاری از مواقع نمی‌توان آب مروارید با چشم غیرمسلح دید.

خطرات آب مروارید چشم

 

خطرات آب مروارید چشم
خطرات آب مروارید چشم

اگر آب مروارید به موقع جراحی نشود منجر به کاهش شدید بینایی در بیمار خواهد شد. به طوری که دید بیمار در حد شمردن انگشتان دست خواهد رسید یا فقط می‌تواند جهت نور را تشخیص دهد. این مرحله از بیماری می‌تواند منجر به آب سیاه نیز بشود که وضعیت بیمار را کاملاً اورژانسی می‌کند، اگر فشار داخل چشم بالا برود.

اگر شما مبتلا به آب مروارید شدید هستید اما به هر دلیلی عمل جراحی انجام نداده اید باید تحت نظر پزشک متخصص چشم قرار بگیرید تا مشکلات جدی بعداً زندگی شما را تحت تأثیر قرار ندهد.

عواملی که شانس ابتلا به این بیماری را افزایش می‌دهد عبارت است از:

  • بالا رفتن سن
  • بیماری‌هایی نظیر دیابت و فشارخون
  • قرار گرفتن در معرض نور خورشید بدون عینک آفتابی استاندارد
  • استعمال دخانیات
  • اضافه وزن
  • سابقه جراحی در چشم
  • استفاده طولانی مدت از داروهای کورتیکواستروئید
  • نوشیدن الکل
  • سابقه آسیب جدی به چشم‌ها

راه‌های پیشگیری از آب مروارید

تاکنون هیچ راه حل قطعی برای پیشگیری از ابتلا به آب مروارید چشم توسط متخصصان ارائه نشده اما راه‌حل‌های زیر می‌تواند شانس ابتلا یا پیشرفت این عارضه را کاهش دهد:

همین امروز سیگار را ترک کنید. سیگار عوارض جبران ناپذیری بر چشم و دیگر اندام‌های حیاتی بدن دارد.

معاینه چشم به طور منظم داشته باشید. هر عارضه چشمی اگر در مراحل اولیه تشخیص داده شود امکان درمان و کنترل بیشتری دارد.

اگر مبتلا به دیابت هستید باید همواره آن را تحت کنترل داشته باشید. دیابت کنترل نشده عوارض شدیدی بر اعضای بدن به خصوص چشم‌ها دارد.

همواره عینک آفتابی استاندارد همراه خود داشته باشید. این امر به خصوص در روزهای گرم سال و روزهای برفی می‌تواند از آسیب به چشمان شما جلوگیری کند.

رژیم سرشار از سبزیجات تیره و میوه‌های مختلف داشته باشید. اکسیدان و دیگر مواد مغذی موجود در آن‌ها به حفظ سلامت چشم کمک شایانی می‌کند.

نحوه درمان آب مروارید مادرزادی

نحوه درمان آب مروارید مادرزادی
نحوه درمان آب مروارید مادرزادی

تنها درمان آب مروارید مادرزادی جراحی آن  است. اگر فرزند شما مبتلا به این بیماری است و با چشم غیرمسلح قابل دیدن است باید به پزشک متخصص در جراحی آب مروارید کودکان مراجعه کنید. تنها راه برای اینکه مطمئن شوید چشمان نوزاد شما سالم و به طور طبیعی در حال رشد است این است که او را برای معاینه چشم در شش ماهگی نزد چشم پزشک ببرید.

روش جراحی آب مروارید در کودکان نیز شبیه بزرگسالان است. در این عمل جراح ممکن است اقدام به جایگزین کردن لنز آسیب دیده با لنز سالم، در داخل چشم کودک کند.

پس از برداشتن لنز اصلی کودک می‌تواند با لنز طبی یا عینک ببیند. البته در بسیاری از موارد پزشکان عینک را توصیه نمی‌کنند چرا که عینک زدن برای بسیاری از کودکان و نوزادان عذاب آور است.

از آنجا که لنزهای دائمی ممکن است عوارض جبران ناپذیری بر چشمان نوزاد داشته باشد، ترجیح متخصصان استفاده از لنزهای تماسی تا شش ماهگی است. بعد از آن می‌توان اقدام به گذاشتن لنزهای دائمی برای کودک کرد.

کدام آب‌ مرواریدها نیاز به جراحی ندارند؟

عمدتاً دو دسته از آب مروارید چشم نیاز به جراحی ندارند:

۱- آب مرواریدی که بسیار کوچک باشد.

۲- آب مرواریدی که تنها بخشی از عدسی را کدر کرده باشد و مانعی در دید مرکزی وجود نداشته باشد.

آب مروارید چشم و دیگر عوارض حاصل از آن

این حالت می‌تواند منجر به سایر مشکلات چشم مانند نیستاگموس یا استرابیسم شود. همچنین ممکن است فرد به یک نقطه خیره شود به طوری که نتواند از آن نقطه چشم بردارد. چنین مشکلاتی می‌تواند به شدت بر توانایی یادگیری، شخصیت، ظاهر و در نهایت بر کل زندگی کودک تأثیر بگذارد.

به همین علت باید نوزاد یک بار در شش ماهگی، سه سالگی و یک بار قبل از رفتن به مدرسه حتماً معاینه چشم انجام دهد.

جمع بندی

آب مروارید مادرزادی عارضه‌ای است که باید خیلی زود تشخیص داده شود. عمدتاً در همان بیمارستان نوزاد را ویزیت می‌کنند و اگر مشکلی وجود داشته باشد باید عمل جراحی انجام شود. چرا که این بیماری می‌تواند رشد طبیعی چشم نوزاد را به چالش بکشد. هنوز دلیل اصلی و ریشه‌ای پیدایش این بیماری به طور قطعی کشف نشده است و تنها راه آن معاینه مداوم توسط چشم پزشک است.

 

نوشته شده توسط : مریم

امتیاز 0.00 از 0 رای

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

×

پشتیبانی آنلاین

به وطن دراگ خوش آمدید برای ارتباط با ما روی پشتیبانی کلیک کنید.

× چگونه می‌توانم به شما کمک کنم؟