چگونه از ضعیف شدن سیستم ایمنی بدن در طول روزه داری جلوگیری کنیم؟

چگونه از ضعیف شدن سیستم ایمنی بدن در طول روزه داری جلوگیری کنیم

ادیان و مذاهب گوناگون در آیین‌های خود عموما شرایط و مواردی را دارند که  به واسطه آن پیروان خود را از خوردن و آشامیدن و گاهی از صحبت کردن منع می‌کنند. به نوعی می‌توان گفت یکی از دلایل این اعمال برای ارتباط نزدیک‌تر با خدا بوده است. عموما در ادیان آسمانی روزه خواری عملی خلاف بوده و فردی که از این مورد تخطی می‌کند فردی گناهکار شناخته می‌شود. ما در این مقاله به بررسی آسیب‌های احتمالی روزه داری خواهیم پرداخت و در انتهای مقاله برای رفع این موارد توصیه‌ها و مواردی را به شما گوشزد خواهیم کرد، با ما در این مقاله همراه باشید.

مضرات احتمالی روزه داری

همان‌طور که می‌دانید روزه داری می‌تواند ضررهایی احتمالی نیز برای برخی از افراد در پی داشته باشد که در صورت اطلاع داشتن از آن‌ها می‌توانید صدمات ناشی از آن را به حداقل برسانید. افرادی که در ماه مبارک رمضان اقدام به گرفتن روزه می‌کنند، باید بیش از پیش به فکر وعده‌های غذایی خود در افطار و سحر باشند و مواد مغذی و مکفی به بدن خود برسانند تا ساعاتی که روزه بوده‌اند را جبران کند. در غیر این‌صورت ممکن است با ضعف، بی‌حالی و مشکلات دیگری نیز مواجه شوید که ممکن است صدمات جبران ناپذیری به بدن شما وارد کند.  از جمله این مشکلات می‌توان به مشکلات گوارشی و سیستم ایمنی بدن اشاره کرد که در ادامه به انواع این مشکلات اشاره خواهیم کرد.

بیماری یبوست

این بیماری یکی از شایع‌ترین بیماری‌هایی است که افراد روزه دار با آن مواجه می‌شوند؛ دلیل ایجاد این یبوست در افراد را می‌توان عدم آشامیدن آب کافی دانست. عدم وجود آب کافی در سیستم گوارشی باعث خواهد شد که فرد در هضم و همچنین دفع غذا دچار مشکل شود؛ بنابراین به شما توصیه می‌کنیم در وعده‌های سحر و افطار به اندازه کافی آب بنوشید تا آب بدنتان کم نشود. همچنین از خوردن آب زیاد به هنگام افطار نیز خودداری کنید؛ برای رفع تشنگی تنها کافی‌ست برگ خشک گیاه نعناع را جوشانده و با مخلوط کردن آن با عسل یک معجون فوق‌العاده برای رفع تشنگی استفاده کنید.

 سوء هاضمه

سوء هاضمه بیماری است که اصلی‌ترین ویژگی‌ و مشخصه آن احساس ناراحتی و درد مزمن در قسمت بالایی شکم و نزدیک به دنده‌های فرد است. در این بیماری فرد پس از میل کردن مقدار کمی غذا دچار سیری زودرس می‌شود. این بیماری می‌تواند به دلیل‌های مختلفی ایجاد شده باشد به عنوان مثال عدم رعایت برنامه درست غذایی، سبک اشتباه زندگی، روزه داری و غیره می‌تواند از دلایل اصلی ایجاد این بیماری باشد.

خواب آلودگی در طول روزه داری

یکی دیگر از بیماری‌های که احتمال دارد در اثر روزه گرفتن در شما ایجاد شود را می‌توان کاهش فشار خون در نظر گرفت. این خواب آلودگی عموما به دلیل کاهش فشار خون فرد روزه دار اتفاق می‌افتد. در صورتی که این فشار خون به میزان زیادی کاهش یابد فرد قادر نخواهد بود فعالیت‌های روزانه خود را به درستی انجام دهد.

 سنگ کلیه

از دیگر بیماری‌هایی که احتمال به وجود آمدن آن در فردی که اقدام به روزه گرفتن می‌کند زیاد است، سنگ کلیه است. به دلیل عدم آشامیدن آب به میزان کافی و همچنین عدم کارکرد صحیح کلیه‌ها بدون آب کافی، فرد دچار سنگ کلیه خواهد شد. شاید بتوان درد ایجاد شده به واسطه تشکیل سنگ کلیه را یکی از عمیق‌ترین دردها دانست. برای جلوگیری از ایجاد این بیماری فرد باید به میزان قابل توجه‌ای آب آشامیدنی مصرف نماید و میزان تحرک کافی داشته باشد و همچنین از مصرف داروهای حاوی کلسیم به طور جد بپرهیزد.

دیابت

افراد دیابتی به خصوص مبتلایان به دیابت نوع یک به هیچ وجه نباید اقدام به گرفتن روز نمایند.چون میزان انسولین بدن با کم شدن وعده های غذایی، کاهش می یابد و می تواند آسیب های جبران ناپذیری مانند کتواسیدوز دیابتی (یکی از عوارض حاد دیابت) و یا حتی از کار افتادن کلیه ها را در پی داشته باشد.

 استرس در طول روزه داری

استرس در طول روزه داری

استرس یکی دیگر از مواردی است که به دلیل کم شدن وعده‌های غذایی و همچنین زیاد بودن فاصله وعده‌‌های غذایی در فرد روزه دار بروز می کند. شاید بتوان دلیل به وجود آمدن این استرس را نیز کاهش مقاومت بدن در نظر گرفت.

 کاهش مقاومت سیستم ایمنی بدن

از دیگر مشکلاتی که ممکن است در فرد روزه درا پیش بیاید، می‌توان به کاهش مقاومت سیستم ایمنی بدن اشاره کرد. فرد به دلیل عدم رسیدن مواد غذایی به میزان لازم و همچنین عدم برخورداری از مواد مغذی در طول روز با کاهش محسوس مقاومت بدن رو به رو خواهد شد.

باید و نبایدهایی برای سفره سحری و افطار

اگر می‌خواهید در طول ماه مبارک رمضان و روزه داری با هیچ‌گونه مشکلی مواجه نشوید باید قبل از هر چیزی برنامه‌ی غذایی مناسبی برای این ماه داشته باشید؛ مواد غذایی که در این ماه برای سحر و افطار مصرف می‌کنید نباید سنگین باشد؛ اما باید انرژی مورد نیاز بدن را تامین کند.  به عنوان مثال مناسب‌ترین وعده غذایی برای افطار کدام است؟ به هنگام افطار بهتر است از شیرینی‌جات طبیعی مانند خرما، عسل، انگور و … استفاده کنید. همچنین سعی کنید لبنیات مانند ماست و دوغ را از سفره افطاری حذف کنید؛ چرا که بسیار سرد هستند و برای مغز ضرر دارند.

بایدها و نباید های روزه داری

اگر عادت به شام خوردن دارید، به هیچ عنوان شام سنگینی میل نکنید. برای وعده سحر نیز  از خوردن غذاهای سرخ کردنی و یا غذاهایی که به میزان زیاد ادویه دارند، خودداری کنید؛ چرا که این عمل تنها منجر به تشنگی شما در طول روز می‌شود. یکی‌دیگر از اشتباهات رایج بین افراد در وعده سحری نوشیدن چای برای جلوگیری از تشنگی در طول روز است؛ در حالی که چای دفع آب بدن را بیشتر کرده و برعکس موجب تشنگی می‌شود.

مراقب کمبود ویتامین C بدن باشید!

یکی از مشکلاتی که ممکن است در این ماه به واسطه روزه گرفتن با آن مواجه شوید، افت ویتامین C بدن است. این ویتامین بدن شما را در مقابل ابتلا به بیماری‌هایی چون سرماخوردگی تقویت می‌کند. همان‌طور که این روزها نیز شنیده‌اید، ویتامین C  می‌تواند بدن را در مقابل ابتلا به ویروس کرونا نیز تقویت کند؛ بنابراین به شما توصیه می‌‌کنیم حتما این ویتامین را نیز در رژیم غذایی خود قرار دهید. تغییرات خلقی، خستگی مزمن، درد مفاصل و خشکی پوست می‌توانند علائمی باشند که شما را نسبت به کاهش این ویتامین در بدن آگاه می‌کنند. مرکبات، گوجه فرنگی و سیب زمینی بزرگترین منبع این ویتامین هستند؛ همچنین می‌توانید برای تامین این ویتامین از مکمل‌های حاوی ویتامین C نیز استفاده کنید.

روزه داری و فواید آن

همان طور که از مضرات روزه گرفتن گفته شد باید به مزایای روزه داری نیز اشاره کرد. روزه گرفتن می‌تواند فرآیند دستگاه گوارش را بازسازی نماید، اثر بسیار زیادی در سلامت مغز  می‌گذارد و دلیل آن را هم می‌توان در آزاد شدن پروتئین‌های نوروتروفیک مرتبط دانست. از بیماری آلزایمر و پارکینسون جلوگیری می‌کند، باعث کاهش وزن می‌شود، افزایش سلامت قلب را به همراه دارد و سم زدای مناسبی برای بدن است . برای کاهش آسیب‌های ناشی از آن نیز راه‌حل‌هایی وجود دارد که با کمک آن‌ها بتوان از ایجاد بیماری‌ها در این ماه جلوگیری کرد. به عنوان مثال استفاده از مواد غذایی مقوی و همچنین مکمل‌های غذایی تا حد قابل قبولی می‌تواند از بیماری‌های نام برده شده بالا جلوگیری نماید. در ادامه به آن‌ها اشاره خواهیم کرد.

رعایت اصول تغذیه درست و مناسب

یکی از روش‌هایی که به واسطه آن می‌توانید از فواید روزه گرفتن بهره‌مند شوید رعایت اصول تغذیه درست است. لازم به توضیح است که میل کردن غذا در وعده‌های غذایی سحر و افطار نه تنها کمکی به شما نخواهد کرد بلکه باعث ایجاد مشکلاتی در بدن شما می‌شود. آنچه در این وعده‌ها مصرف می‌شود باید مقوی باشد تا بتواند انرژی از دست رفته بدن را جبران کند. همچنین پیشنهاد می‌شود حتما به میزان کافی استراحت داشته باشید تا انرژی از دست رفته از بدن با حالت اولیه بازگردد. همچنین استفاده از میوه‌جات را فراموش نکنید.

 نقش مکمل‌ها در کاهش اثرات

همان طور که گفته شد روزه داری احتمال ابتلا به بیماری‌های نام برده را بیشتر می کند؛ اما روش‌های مختلفی برای کاستن از این بیماری‌ها وجود دارد که یکی از مهم‌ترین روش‌ها را می‌توان استفاده از مکمل‌های غذایی دانست. مکمل‌های غذایی به دلیل دارا بودن انواع پروتئین و همچنین دیگر مواد مغذی می‌تواند تا حد زیادی مواد از دسته رفته را به بدن فرد روزه دار برگرداند.

در طول روزه داری نیز می‌توانید از مکمل‌ها استفاده کنید

یکی از چالش‌ های ورزشکاران و افرادی که از مکمل‌های مختلف استفاده می‌کنند این است که در ماه رمضان چگونه باید این مکمل‌ها را استفاده کنند. مکمل‌های مواد مغذی که شامل انواع مولتی ویتامین‌ها، کربوهیدرات، پروتئین و … هستند کمک زیادی می‌توانند به بازگشت انرژی از دست رفته شما بکنند. البته این نکته را نیز به خاطر داشته باشید که مصرف بیش از حد آن‌ها هم می‌تواند منجر به مسمومیت شود؛ بنابراین بهتر است قبل از مصرف هرگونه مکملی، با یک متخصص تغذیه مشورت کنید.

نکته‌ی دیگری که برای استفاده از آن‌ها باید بدانید این است که متابولیسم برخی از این مکمل‌ها به گونه‌ای است که نیاز بدن به آب را به طور قابل توجهی افزایش می‌دهد؛ بنابراین بهتر است در وعده سحری استفاده نکنید. همچنین اگر نمی‌خواهید دچار مشکلات گوارشی شوید، سعی کنید در میان‌ وعده‌های بعد از افطار آن‌ها را مصرف کنید.

نوشته شده توسط : یگانه

امتیاز 0.00 از 0 رای

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

×

پشتیبانی آنلاین

به وطن دراگ خوش آمدید برای ارتباط با ما روی پشتیبانی کلیک کنید.

× چگونه می‌توانم به شما کمک کنم؟