چگونه نگرانی ها و اضطراب های ناشی از بارداری را کنترل کنیم؟

چگونه نگرانی ها و اضطراب های ناشی از بارداری را کنترل کنیم

چند ماه پیش بود که شما بخاطر مثبت بودن جواب تست بارداری خود خوشحال و هیجان زده بودید. اما حالا با رخ دادن کوچکترین اتفاقی احساس نگرانی می ­کنید. این نگرانی و اضطراب می ­تواند بر زندگی روزمره شما تاثیرگذار باشد. آیا قرار نیست بارداری زمان شادی و خوشحالی شما باشد؟ اگر از اضطراب های ناشی از بارداری رنج می­ برید، باید به دنبال علت آن باشید و در صورت نیاز به درمان آن بپردازید. روش­ های مختلفی برای غلبه بر اضطراب های ناشی از بارداری وجود دارد. با مراجعه به پزشک می ­توانید بهترین راه­ حل را به کار بگیرید.

 اضطراب در دوران بارداری

شاید بتوان گفت که افسردگی پس از زایمان از نگرانی ­های اصلی زنان باردار است اما دلایل دیگری نیز برای بروز اضطراب در دوران باردای وجود دارد. از هر ۱۰ زن یکی اضطراب بارداری را تجربه می­ کند. البته کمی اضطراب ناشی از بارداری ، امری طبیعی است اما بعضی از زنان باردار دچار حمله پانیک می ­شوند که می تواند نگران ­کننده باشد. منظور از حملات پانیک احساس دلشوره و اضطراب شدید است که منجر به سرگیجه، درد در قفسه سینه، تهوع، لرزش بدن و … شود. به دلیل شرایط ویژه زنان باردار کنترل حملات پانیک از طریق رفتار درمانی و مشاوره در اولویت است.

شاید بتوان گفت اضطراب های ناشی از بارداری با توجه به شرایط جدید زندگی مادر و پدر امری بدیهی است اما باید به سرعت کنترل شود. در سه ماهه اول بارداری حساس ­ترین اعضای حیاتی جنین شکل می ­گیرند. جنین یک موجود زنده است که دورانی از حیات خود را در رحم مادر سپری می­ کند. اضطراب مادر می ­تواند بر روی جنین نیز تاثیرگذار باشد. در صورتی که اضطراب مادر، در اوایل شروع بارداری با روش ­های مرسوم کنترل و درمان نشود و مادر، آرامش خود را به دست نیاورد می­ تواند عوارض جبران ناپذیری بر روی جنین به جای گذارد. از جمله این عوارض می­ توان به تولد نارس نوزاد یا مرده به دنیا آمدن و حتی سقط جنین اشاره کرد. علاوه بر این عوارض می ­توان به مشکلات رفتاری و پرخاشگری در دوران کودکی نیز اشاره کرد.

چرا مادر در زمان بارداری دچار اضطراب می­ شود؟

بعضی از استرس­ ها و نگرانی­ ها در دوران بارداری طبیعی است. شاید این نگرانی­ ها برای شما کاملا جدید باشد. این که در گذشته با شرایطی خاص مانند سقط جنین روبرو شده باشید ممکن است در شما ایجاد نگرانی کند.

هزینه­ های دوران بارداری، زایمان و پس از آن می­ تواند باعث اضطراب مادر شود. ازعوامل دیگری که باعث اضطراب بارداری مادر می­ شود می توان به داشتن شخصیت مضطرب پیش از بارداری یا سابقه خانوادگی و استفاده از دارو­های خاص اشاره کرد.

می­ توان گفت مراقبت ­های قبل از بارداری نقش مهمی در کنترل اضطراب های ناشی از بارداری دارد. مراجعه به پزشک و آگاهی پیدا کردن از اتفاقی که در پیش­روی مادر است تا حد زیادی نگرانی­ ها را کاهش ­می­ دهد. کنترل وضعیت سلامتی مادر قبل از بارداری و رفع مشکلات احتمالی باعث آرامش خیال مادر خواهد شد. درصورتی که مادر دچار حملات پانیک و اضطراب شدید ­باشد نیاز است تا قبل از بارداری جهت درمان به پزشک مراجعه کند.

راه ­های کنترل اضطراب های ناشی از بارداری و رسیدن به آرامش

 

ورزش در بهبود اضطراب های ناشی از بارداری موثر است
ورزش در بهبود اضطراب های ناشی از بارداری موثر است

این موضوع که خوراک شما، هوایی که تنفس می­ کنید و شرایطی که دارید برروی جنین شما تاثیرگذار است می ­تواند به خودی خود استرس زا باشد. اما باید به این نکته توجه داشته باشید که اضطراب مادر بر روی سلامت جنین تاثیرگذار است. در ابتدا بهتر است که با پزشک تان در مورد نگرانی­ ها صحبت کنید، گفتگو درباره نگرانی­ ها می­ تواند بسیار کمک­ کننده باشد. اگر دلیل مهمی برای نگرانی در مورد سلامت جنین دارید حتما آن را با پزشک مطرح کنید.

اگر بعد از مراجعه به پزشک و اطمینان از سلامتی جنین همچنان اسیر اضطراب هستید بهتر است از روش ­های مدیریت اضطراب استفاده کنید. یکی از بهترین راه­ ها برای کاهش اضطراب های ناشی از بارداری شرکت در کلاس‌های آمادگی بارداری است. از راه‌های دیگر می‌توان به ورزش مخصوص بارداری، استراحت و خواب کافی و البته برقراری رابطه به دور از تنش با همسر اشاره کرد. کلاس­ های دوران بارداری به علت اینکه اطلاعات مفیدی را در اختیار شما می گذارد می تواند در کاهش اضطراب مادر موثر باشد. مدیریت ذهن در دوران بارداری بسیار مهم است و تکنیک ­های این کار در کلاس ­های بارداری به مادران آموزش داده می ­شود.

ارتباط مستمر با پزشک می تواند در کاهش نگرانی ها بسیار موثر باشد. سعی نکنید اطلاعاتی بیشتر از چیزی که پزشک به شما می دهد به دست بیاورید زیرا دریافت اطلاعات غیر ضروری خود می تواند عامل اضطراب مادر باشد.

نقش همسر در کنترل اضطراب های ناشی از بارداری

 

نقش همسر در کنترل اضطراب های ناشی از بارداری
نقش همسر در کنترل اضطراب های ناشی از بارداری

بچه­ دار شدن یک اتفاق مهم در زندگی هر زوجی است که با توافق طرفین صورت می­ گیرد. هرکدام از زوج ­ها با توجه به مسئولیت ­های جدید که بردوش خود احساس می­ کنند ممکن است دچار اضطراب شوند. صحبت با زوج­ هایی که سابقه بچه­ دار شدن دارند می­ تواند تا حد زیادی اضطراب شما را کاهش ­دهد. با توجه به شرایط خاص مادر، پدر باید در صورت دچار شدن به اضطراب به سرعت خود را کنترل و درمان کند تا بتواند در کنار همسر خود باشد و به او آرامش داده و در ادامه مسیر همراه او باشد. برقراری کلاس­ های آموزشی برای مردان، کمک بسزایی در همراهی پدران در حین بارداری، هنگام زایمان و بعد از زایمان خواهدکرد.

 

تلاش برای بالا بردن مشارکت همسران در مراقبت­ های دوران بارداری می­ تواند تا حد زیادی اضطراب های ناشی از بارداری را کاهش دهد. زیرا زنان در این دوران بیشتر از هر زمان دیگری نیاز به حمایت و محبت از طرف همسر خود دارند. برای همسر خود هدیه بخرید و از کلمات محبت آمیز استفاده کنید.

به طور کلی می­ توان گفت در دوران بارداری مادر نیاز به مراقبت توسط پزشک و همراهی توسط همسر را دارد. به این شکل که پزشک دستور العمل‌های لازم برای سپری کردن دوران بارداری ایمن و آرام را به پدر ارائه می­ دهد و پدر زمینه انجام دستورات را در منزل فراهم می کند.

جمع بندی و نتیجه گیری

نه ماه بارداری برای مادر می ­تواند نقطه عطفی در زندگی باشد که خاطرات آن هیچ وقت از یاد پدر و مادر نرود. داشتن دوران بارداری آرام و بدون استرس این تجربه را خوشایند می­ کند. اما در صورتی که مادر دچار اضطراب بارداری شود، این نه ماه به سختی برای مادر و جنین سپری خواهدشد. پس بهتر است با به دست آوردن آگاهی های لازم، زمینه اضطراب را از بین ببریم و یا اگر مادر دچار اضطراب شد به سرعت علت آن بررسی و رفع شود تا خطری متوجه جنین نشود. نقش اطرافیان در همراهی با پزشک برای آرامش بخشی به مادر بسیار مهم است.

 

نوشته شده توسط : فاطمه

امتیاز 0.00 از 0 رای

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

×

پشتیبانی آنلاین

به وطن دراگ خوش آمدید برای ارتباط با ما روی پشتیبانی کلیک کنید.

× چگونه می‌توانم به شما کمک کنم؟