چگونه خواب نوزاد را تنظیم کنیم؟

به نظر من هر کسی که بگوید «مثل یک بچه خوابیده» اطلاعات زیادی در مورد بچه‌ها ندارد. چون بچه‌های تازه متولد شده اصلاً خواب راحتی ندارند. هر چند ساعت یک‌بار به دلیل گرسنگی از خواب بیدار می‌شوند و تقریباً هیچ شبی بدون بیدار شدن و گریه نوزاد نمی‌گذرد. اما نگران نباشید. ما در این مطلب به شما یاد می‌دهیم چطور خواب نوزادتان را تنظیم کنید.

اما قبل از اینکه وارد بحث اصلی بشویم، اجازه دهید ببینیم خواب نوزاد چه فوایدی برای وی به همراه خواهد داشت:

 فواید خواب برای نوزادان

همه ما می‌دانیم که خواب برای نوزاد یک نیاز حیاتی است. هرچند این نیاز در بین نوزادان مختلف متفاوت است. در واقع میزان خواب نوزاد تازه متولد شده تا سه ماهگی بین ۱۴ تا ۱۷ ساعت و میزان خواب نوزاد سه ماهه تا یک ساله بین ۱۲ تا ۱۶ ساعت در شبانه روز است.

البته کیفیت خواب هم مهم است. از آنجا که نوزادان معده کوچکی دارند باید هر دو یا چهار ساعت یک بار شیر بخورند؛ بنابراین چنانچه نوزاد شما در طول شب یک خواب ۵ ساعته بی‌وقفه داشته باشد، می‌توانید بگویید نسبت به سنش خواب خوبی دارد.

خواب نوزاد به رشد او کمک می‌کند

هورمون‌های رشد در طول خواب عمیق ترشح می‌شوند. بهترین حالت این است که کودک نیمی از خواب خود را در حالت خواب عمیق باشد.

دانشمندان یک تحقیق بین نوزادان انجام دادند و هورمون رشد آن‌ها را به همراه میزان خواب عمیق روزانه‌شان اندازه گرفتند. نتایج نشان داد نوزادانی که هورمون رشد کمتری در بدن داشتند، کمتر از متوسط نوزادان دیگر عمیق می‌خوابیدند.

 

خواب نوزاد از قلب او محافظت می‌کند

 

تحقیقات نشان داده که میزان گلوکز و کلسترول خون نوزاد در طول شب و هنگام خواب به تعادل می رسد اما مقدار این دو ماده در زمانی که کودک شما اختلال خواب دارد، بالا می ماند و تنظیم نمی شود. مقدار زیاد این دو ماده در خون احتمال مبتلا شدن به دیابت، چاقی و حتی بیماری‌های قلبی عروقی را در کوک شما افزایش می دهد.

خواب روی وزن اثرگذار است

چنانچه نوزاد از همان سنین خیلی پایین و بدو تولد خواب کافی نداشته باشد، در دوران کودکی چاق خواهد شد. در این راستا مادران نباید برای آرام کردن گریه نوزاد از تغذیه استفاده کنند. حتی تحقیقات نیز نشان داده‌اند که قنداق کردن و تکان دادن کودک بیشتر از شیر دادن منجر به خواب نوزاد می‌شوند. این روش را می‌توانید از دو هفتگی نوزاد شروع کنید. چراکه کودکان در سال اول زندگی‌شان بیشتر خود را با شرایط موجود تطبیق می‌دهند.

از سوی دیگر کم‌خوابی روی هورمونی که در زمان سیری ترشح می‌شود و به ما اطلاع می‌دهد که دیگر از غذا خوردن باید دست بکشیم نیز تأثیر دارد. بنابراین کودکانی که کمتر می‌خوابند احتمال چاقی‌شان بیشتر است.

جالب است بدانید، حتی وقتی کودک خسته باشد بیشتر به سمت غذاهای پرکالری و پرکربوهیدارت تمایل خواهد داشت!

خواب بدن را در برابر بیماری‌ها مقاوم می‌کند

در طول خواب نوزادان و حتی بزرگسالان، پروتئین‌ سیتوکین ترشح می شود. بدن برای مبارزه با عفونت، بیماری و استرس به سیتوکین نیاز دارد. به همین دلیل هنگام سرماخوردگی و بیماری بیشتر احساس خستگی می‌کنیم تا مجبور شویم بخوابیم و بدن بتواند به وسیله ی ترشح سیتوکین با میکروب‌ ها و عوامل بیماری‌زا مبارزه کند.

خواب نوزاد و افزایش قدرت یادگیری

وقتی نوزاد خواب است به نظر آرام می‌رسد. اما در واقع مغز او در تمام طول شب فعال است. تحقیقاتی در دانشگاه کلمبیا انجام‌شده که نشان می‌دهد نوزادان تازه متولد شده حتی در خواب هم می‌توانند یاد بگیرند.

حتی چرت زدن هم تأثیر معجزه آسایی در یادگیری دارد. برای این منظور تحقیقاتی انجام شده است که نشان می‌دهد وقتی کودکان بعد از یادگیری چیزی یک چرت یک ساعت و نیمه بزنند و بعد از بیدار شدن دوباره آنچه یادگرفته اند مرور کنند، بهتر و حتی برای مدت طولانی‌تری آن را به خاطر خواهند داشت.

چرا بعضی از نوزادان نمی‌خوابند

سیستم خواب نوزاد با بزرگسالان متفاوت است. همان طور که گفته شد به دلیل نیاز او به غذا، یک نوزاد نمی‌تواند بیشتر از حداکثر ۴-۵ ساعت بی‌وقفه بخوابد.

اما اگر خواب کودک شما حتی در همین حد هم نیست یا شب‌ها از گریه او بارها و بارها بیدار می‌شوید، ممکن است دلایل پزشکی پشت آن باشد.

ساعت بیولوژیکی بدن نوزاد با ساعت شبانه ‌روز فرق دارد

 

ساعت بیولوژیکی بدن نوزاد با ساعت شبانه‌روز فرق دارد

 

اگر نوزادتان در زمان خواب اصلاً خسته نیست، شاید ساعت داخلی بدنش با روزهای ۲۴ ساعته همخوانی ندارد. این اتفاق برای خیلی از نوزادان رخ می‌دهد و معمولاً تا سه ماهگی نیز ادامه دارد. حتی تنظیم خواب برخی نوزادان بیشتر از سه ماهگی نیز طول می‌کشد. در این صورت فقط باید صبر کنید تا تنظیم خواب نوزاد اتفاق بیفتد.

بازی های مهیج قبل از خواب

نوزاد باید در ساعات انتهایی روز آرام باشد. چنانچه هیجان وی را زیاد کنید، خواباندن وی سخت‌تر خواهد شد.

ساعت خواب نوزاد منظم نیست

وقتی نوزادان و کودکان در ساعت مشخصی به تختخواب بروند، مدت زمان بیشتری در طول شب می‌خوابند. به علاوه وقتی ساعت خوابشان نزدیک می‌شود احساس خستگی می‌کنند و این کار شما را آسان خواهد کرد.

برای خواباندن نوزاد از روش‌های مختلفی استفاده می‌کنید

شاید به دلیل گریه نوزادتان در زمان خواب، کلافه و به هر روشی متوسل می‌شوید تا کودک را بخوابانید. اما باید بدانید این کار مشکل خواب نوزاد را بیشتر خواهد کرد.

روش‌های تنظیم خواب نوزاد

یکی از روش‌های تنظیم خواب نوزادان این است کودک را در طول روز در معرض نور خورشید قرار دهید.

دیگر اینکه قبل از تایم خواب، نوزاد را در مقابل نورهای مصنوعی به خصوص نور LED و نورهایی با طیف آبی، قرار ندهید. در مقابل نورهای طیف قرمز میزان خواب را تنظیم می‌کنند.

از دیگر روش‌های جلوگیری از گریه نوزاد قبل از خواب این است که دو الی سه ساعت قبل از زمان خواب، محیط را ساکت و آرام نگه‌دارید. دقت کنید که همیشه برای خواباندن نوزاد از یک برنامه پیروی کنید.

در برخی کشورهای غربی به والدین آموزش می‌دهند تا به نوزادان در خوابیدن کمک نکنند. فقط نوزاد را قبل از اینکه در آغوششان به خواب برود، در تخت بگذارند و اجازه دهند تا نوزاد یاد بگیرد خودش را قبل از خواب آرام کند. به این ترتیب در سال‌های کودکی با مشکلات کمتری در به خواب رفتن روبرو خواهد شد.

جمع بندی

فرایند خواب نوزاد به عوامل مختلفی بستگی دارد و با اینکه نوزادان در طول روز می‌توانند تا ۱۵ ساعت بخوابند، اما گاهی بدخواب می‌شوند. در این مطلب تلاش کردیم به صورت جامع به تنظیم خواب نوزادان بپردازیم. امیدواریم با روش‌های آموزش داده شده بتوانید ساعت خواب نوزادتان را تنظیم کنید و به این ترتیب در رشد بهتر، یادگیری بیشتر و مشکلات جسمی کمتر وی در سال‌های بعدی زندگی کمک کنید.

 

 

نوشته شده توسط : مریم

امتیاز 0.00 از 0 رای

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

×

پشتیبانی آنلاین

به وطن دراگ خوش آمدید برای ارتباط با ما روی پشتیبانی کلیک کنید.

× چگونه می‌توانم به شما کمک کنم؟