آیا سابقه خانوادگی در بروز بیماری های قلبی نقش دارد؟

آیا سابقه خانوادگی در بروز بیماری های قلبی نقش دارد؟

از جمله عوامل مهمی که در ابتلا به بیماری های قلبی نقش داشته و در عین حال ما نقشی در آن‌ها نداریم، می‌توان به سابقه خانوادگی، جنسیت و سن اشاره کرد. وقتی صحبت از سابقه خانوادگی در یک بیماری می‌شود فکرمان به سمت ارثی بودن این‌گونه بیماری‌ها می‌رود؛ اما آیا تمام انواع بیماری‌های قلبی به سابقه خانوادگی ربط دارند؟ و چگونه می‌توان از بروز آن‌ها پیشگیری کرد؟ با ما در مجله وطن دراگ همراه باشید تا پاسخ این پرسش‌ها را بیابیم.

سابقه خانوادگی و بروز بیماری های قلبی

نمی‌خواهیم شما را نگران کنیم ولی اگر یکی از بستگانتان را در سنین جوانی یا میانسالی بر اثر بیماری قلبی از دست داده‌اید بهتر است بیشتر مواظب خودتان باشید. همیشه پیشگیری بهتر از درمان است و اهمیت این موضوع در خصوص بیماری‌های قلبی که بر کیفیت زندگی افراد تأثیرات چشمگیری دارد، چند برابر می‌شود. بیماری‌هایی که می‌توانند به صورت ارثی و بر اثر سابقه خانوادگی در ما بروز کنند عبارت‌اند از:

بیماری‌های عروق کرونری قلبی

احتمال ابتلا به بیماری‌های عروق کرونری قلبی معمولا در افرادی که دارای سابقه خانوادگی بیماری قلبی هستند، بیشتر است. در بیماری عروق کرونری قلبی احتمال گرفتگی رگ‌ها (تصلب شرایین) و در نتیجه سکته افزایش پیدا می‌کند.

آریتمی (ضربان نامنظم قلب)

 

مشکلات قلبی
مشکلات قلبی

ضربان نامنظم قلب موجب می‌شود خون به صورت یکنواخت به تمام بخش‌ها و ارگان‌ها بدن ارسال نشود و در نتیجه می‌تواند باعث ایجاد لخته در مویرگ‌های قلب یا مغز شده و متأسفانه سکته را به همراه داشته باشد.

از آنجا که این بیماری خاموش است و بسیاری از افراد تا قبل از بروز سکته یا چکاپ توسط پزشک متوجه آن نمی‌شوند، شاید حتی ندانید چنین سابقه‌ای در خانواده خود دارید. توصیه می‌شود اگر علائم آریتمی را در خود می‌بینید یا سابقه خانوادگی هر نوع از بیماری های قلبی را دارید حتماً یک تست غربالگری قلب بدهید.

نفس نفس زدن شدید بعد از یک تحرک ساده مثل بالا آمدن از پله می‌تواند نشانه‌ای از آریتمی باشد. البته تا توسط پزشک متخصص مورد بررسی قرار نگیرد نمی‌توان نظر قطعی داد. هدف نگران کردن شما نیست، ما قصد داریم شما تا پایان عمر در سلامتی و راحتی زندگی کنید.

تپش قلب

عده‌ای تپش قلب را با ضربان محکم و تند قلب اشتباه می‌گیرند. تپش قلب زمانی یک بیماری قلبی محسوب می‌شود که به طور ناگهانی ضربان قلب افزایش پیدا کند و کمتر از چند ثانیه دوباره به حالت عادی بازگردد. طی این مدت ضربان قلب به حدی شدید می‌شود که فرد احساس ناراحتی کرده و ممکن است کمی سرفه کند.

آیا می‌توان از بروز بیماری های قلبی پیشگیری کرد؟

گاهی علاوه بر عوامل وراثتی مرتبط با بیماری های قلبی ، عوامل تشدید کننده مشکلات قلب و عروق مانند چاقی، دیابت و … نیز از طریق DNA از پدران و مادرانمان به ما به ارث می‌رسند.

متأسفانه قضیه فقط به همین جا ختم نمی‌شود و رفتارهایی چون ورزش نکردن، سیگار کشیدن، کم خوابیدن و … نیز از طریق آموزش‌های غیرمستقیم از والدین به سبک زندگی ما راه پیدا می‌کنند و همین عوامل می‌توانند در بروز بیماری‌های قلبی مزید بر علت شوند.

بیماری های قلبی و اصلاح سبک زندگی

 

بیماری های قلبی و اصلاح سبک زندگی
اصلاح سبک زندگی

به این منظور بهتر است موارد زیر را به سبک زندگی خود وارد کنید:

  • به طور مرتب ورزش کنید. حتی روزی نیم ساعت پیاده‌روی سریع می‌تواند مناسب باشد. (برخی تحقیقات نشان می‌دهند ورزش کردن می‌تواند احتمال بروز بیماری های قلبی را حتی در افرادی که سابقه خانوادگی دارند، کاهش دهد.)
  • سیگار کشیدن و مصرف زیاد مشروبات الکلی را ترک کنید.
  • از خوردن غذاهای چرب و پرنمک بپرهیزید.
  • در صورت داشتن اضافه وزن حتماً وزن خود را کاهش دهید.
  • از سن ۲۰ سالگی دائماً فشار خون، قند خون و کلسترول خود را کنترل کنید.
  • افسردگی و استرس را از خود دور کنید. به این منظور بهتر است بیشتر در جمع افراد شاد حضور پیدا کنید. منزوی نباشید و به افکار مثبت بیندیشید.

تست غربالگری

در صورتی که سابقه خانوادگی بیماری قلبی دارید ، تحت نظر متخصص، تست غربالگری قلب بدهید و اگر در معرض خطر، تشخیص داده شوید، پزشک با تجویز دارو یا کاشت دستگاه از بروز خطر پیشگیری خواهد کرد.

جمع بندی

برای اطمینان از سلامت قلب خود به وجود سابقه خانوادگی از نظر بیماری قلبی اکتفا نکنید. همان طور که گفته شد بسیار از افراد حتی دچار سکته می‌شوند در حالی که علت سکته مشخص نمی‌شود یا ممکن است بیماری‌های قلبی ارثی در خانواده وجود داشته باشد بدون اینکه هیچ یک از اعضا به آن پی برده باشند.

علاوه بر این‌ها متأسفانه بیماری قلبی در جامعه امروزی به دلیل عدم تحرک ، تغذیه ناسالم و فست فودها بسیار شایع شده و حتی بدون وجود سابقه خانوادگی از این نظر، بد نیست برای اطمینان بیشتر به خصوص در سنین بالاتر به پزشک مراجعه کنید تا از سلامت قلب خود مطمئن شوید.

 

نوشته شده توسط : علی

امتیاز 0.00 از 0 رای

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

×

پشتیبانی آنلاین

به وطن دراگ خوش آمدید برای ارتباط با ما روی پشتیبانی کلیک کنید.

× چگونه می‌توانم به شما کمک کنم؟