آیا روزه خطر ابتلا به بیماری کرونا را افزایش می دهد؟

آیا روزه خطر ابتلا به بیماری کرونا را افزایش می دهد

روزه یکی از ارکان دهگانه فروع دین اسلام است که مسلمانان در یک ماه از سال موظف به انجام آن هستند. هر ساله با شروع ماه رمضان کم کم برخی حرف و حدیث‌ها نیز شروع می شود. این سخنان اصولا بر مضرات روزه در سلامتی انسان پایه گذاری می شوند. با به وجود آمدن و گسترش شبکه های مجازی این سری از بحث‌ها گسترش بیشتری داشته است. در بسیاری از این موارد سخنان گفته شده پایه و اساس علمی ندارند و هیچ پزشکی در سطح دنیا آن‌ها را تایید نکرده است. البته نقطه مقابل این اتفاق نیز وجود دارد. برخی از مسلمانان که می خواهند با این سری از سخنان مبارزه کنند، شروع به گفتن فواید عجیب و غریب از روزه داری می کنند.

از طرف دیگر این روزها با شیوع بیماری کرونا، هر قدم و هر کار انسان همواره با یک سوال همراه بوده است که آیا این کار و این قدم خطر ابتلا به بیماری کرونا را افزایش می‌دهد یا خیر؟ کاملا طبیعی است که در قبال عمل بزرگی مثل روزه که به نوعی یک ماه سیستم زندگی ما را تحت تاثیر قرار می دهد، این سوال رنگ و بوی جدی تری به خود بگیرد.

از این رو ما در این مقاله قصد داریم به شکل مشخصی به سوال «آیا روزه خطر ابتلا به بیماری کرونا را افزایش می‌دهد؟» پاسخ دهیم. توجه داشته باشید که ما سعی کردیم دیدی همه جانبه و غیر متعصابه به این مسئله داشته باشیم. چرا که معتقدیم جان انسان نعمتی است که حفظ آن از هر عمل دیگری واجب‌تر خواهد بود.

سازمان بهداشت جهانی، حساس‌تر از گذشته

با شیوع بیماری همه گیر کرونا، سازمان بهداشت جهانی کوچکترین تحرکات کشورهای عضو و حتی غیر عضو در این سازمان را زیر ذره بین گذاشته است. بنابراین کاملا روشن است که این سازمان بین المللی و معتبر نسبت به مسئله مهمی مانند روزه حساسیت نشان دهد.

مهمترین علتی که این سازمان نسبت به فریضه روزه حساسیت خاص دارد این است که بجز ایران چند کشور دیگر دین رسمی خود را اسلام قرار داده اند؛ علاوه بر این، مسلمانان تقریبا در تمام کشورهای دنیا حضور دارند. در واقع اگر بخواهیم با اعداد و ارقام حرف بزنیم چیزی نزدیک به ۲ میلیارد نفر از جمعیت جهان مسلمان هستند. بنابراین وقتی قرار باشد فریضه‌ای مانند روزه زندگی این ۲ میلیارد انسان را تحت تاثیر بگذارد، در واقع بر زندگی کل انسان‌ها تاثیر گذاشته است.

سازمان بهداشت جهانی و شیوع بیماری کرونا و روزه داری

پزشکان و متخصصان سازمان بهداشت جهانی، بررسی این مسئله را با نگاه به دو مقوله در فریضه روزه داری انجام داده اند: خطر فردی و خطر اجتماعی.

خطر فردی به زبان ساده تر، همان خطر تضعیف سیستم دفاعی بدن انسان است. در واقع پرسش اصلی اینجاست که بدن یک انسان سالم با انجام فریضه روزه چه واکنشی نسبت به بیماری کرونا خواهد داشت؟ پزشکان متخصص در این حوزه، با انجام آزمایش های مختلف و نگاه به روند بیماری کرونا و نحوه تاثیر آن بر بدن انسان، به این نتیجه رسیده اند که انجام فریضه روزه در صورت رعایت چند نکته، نه تنها خطر ابتلا را افزایش نمی دهد بلکه می تواند خود یک راهکار در برابر این بیماری باشد.

به زبان ساده تر، وقتی بدن انسان در طول روز غذایی دریافت نکند، مجبور خواهد شد قند و چربی ذخیره شده خود را مصرف نماید. این اتفاق دو حسن خواهد داشت؛ اولا مواد اضافی و مضر بدن (که اتفاقا این مواد خطر ابتلا به کرونا را افزایش می دهند) به مقدار کمتری می رسد. در ثانی، بدن فرصت استراحت پیدا می کند و در این استراحت می تواند به ترمیم سیستم های مختلف خود از جمله سیستم دفاعی بپردازد.

از تغذیه مناسب تا پرهیز از جامعه

بنابراین بدن انسان در طول مدت روزه داری این فرصت را پیدا خواهد کرد که سیستم دفاعی خود را ترمیم کند. اما این اتفاق نیازمند رعایت چند نکته اساسی است.

بدن انسان در طول مدت روزه داری این فرصت را پیدا خواهد کرد که سیستم دفاعی خود را ترمیم کند.

  1. سعی کنید در افطاری و سحری امسال، مواد غذایی که موجب تقویت بیشتر سیستم دفاعی بدن می شود را بیش از پیش در سبد غذایی خانواده خود قرار دهید. مهمترین مسئله، مصرف مکمل‌های غذایی هستند که ویتامین‌ها و مواد معدنی ضروری را به بدن برسانند. از جمله این مواد می‌توان به سیر، مرکبات، سبزیجات، لبنیات، چای سبز، فلفل و… اشاره کرد.
  2. تا حد امکان از خوردن غذاهای آماده (فست فود) ، پرچرب، سرخ کردنی و سنگین پرهیز کنید. اجازه دهید بدن بتواند استراحت خود را کامل کند. سبکی طول روز را با غذای سنگین شب همراه نکنید. این اتفاق نتیجه‌ای کاملا عکس خواهد داشت.
  3. به وفور آب بنوشید. آب به نوعی باعث تصفیه خون و بدن می شود و می تواند به عمل ترمیم سیستم های مختلف بدن کمک کند.

با رعایت این چند نکته هنگام سحر و افطار تا حد زیادی نه تنها از خطر ابتلا به کرونا دور خواهید بود بلکه کمک شایانی به سیستم دفاعی بدن خود خواهید کرد.

اما در بالاتر گفتیم متخصصین سازمان بهداشت جهانی خطر اجتماعی را نیز برای ایام روزه داری گوشزد کرده اند. در واقع اصلی ترین راه شیوع بیماری کرونا، انتقال از انسان به انسان است. خطر این بیماری در قدرت نفوذ آن نیست بلکه در قدرت انتقال آن است. به همین دلیل آن چیزی که در جوامع امروزی به عنوان راهکار اصلی مقابله با کرونا گفته می شود، دور بودن از جمعیت است.

همه ما به خوبی می دانیم که بیشتر اعمال دین اسلام دارای بعد اجتماعی هستند. روزه داری نیز از این داستان مستثنی نیست. بیشتر نگرانی جوامع بهداشتی نیز دقیقا از همین مسئله است. از این رو اکیدا توصیه می شود تا حد امکان از حضور در اماکن عمومی، شلوغ و پر رفت و آمد خودداری کنید. افطاری‌ها را محدود به خانواده خود کنید و از تجمعات خانوادگی و دوستانه به شدت پرهیز نمایید. اعمال مذهبی مانند نماز، دعا و نیایش را امسال به شکل انفرادی برگزار کنید. به این باور برسید اگر تنها یک نفر در یک محل و مکان عمومی به این ویروس دچار باشد، تمام انسان های اطرافش درگیر بیماری خواهند شد.

سخن آخر در باب روزه و روزه داری

سعی کردیم در این مقاله با دید عادلانه، مسئله روزه داری و کرونا را در برابر یکدیگر قرار دهیم و به یک نتیجه منطقی و مشخص برسیم. ما با استناد به اسناد پزشکی متوجه شدیم که روزه داری در صورت رعایت نکات گفته شده نه تنها خطر ابتلا به کرونا را افزایش نمی دهد بلکه می تواند به نوعی سدی در برابر آن بسازد. این سد همان تقویت سیستم ایمنی بدن است.

بنابراین این گونه در نظر بگیرید که لشکر دفاعی بدن شما در طول ماه رمضان در حال بازسازی و ترمیم است. مسلما با این ارتش نمی توانید با تمام قوا به جنگ بروید. پس تا می توانید از حضور در اجتماع پرهیز کنید و اگر بنا به کارتان الزام به حضور در مجامع مختلف دارید، از وسایلی چون ماسک، دستکش و یک محلول ضد عفونی استفاده کنید.

به عنوان نکته آخر، توجه داشته باشید که موارد گفته شده در این مقاله برای افرادی است که از نظر بدنی در سلامتی کامل به سر می برند. افرادی که بیماری زمینه ای مرتبط با کرونا دارند و کسانی که به واسطه شغل و محل کارشان در معرض خطر کرونا قرار دارند، بهتر است یک بار جهت مشاوره به یک پزشک متخصص مراجعه کنند و طبق نظر او نسبت به روزه داری تصمیم بگیرند.

 

 

نوشته شده توسط : فاطمه

امتیاز 0.00 از 0 رای

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

×

پشتیبانی آنلاین

به وطن دراگ خوش آمدید برای ارتباط با ما روی پشتیبانی کلیک کنید.

× چگونه می‌توانم به شما کمک کنم؟